Orhan Pamuk'un Romanı: Masumiyet Müzesi Kitap İncelemesi

 

Orhan Pamuk'un Romanı: Masumiyet Müzesi Kitap İncelemesi
Orhan Pamuk'un Romanı: Masumiyet Müzesi Kitap İncelemesi

Masumiyet Müzesi, Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk’un İletişim Yayınları tarafından 29 Ağustos 2008'de yayınlanan ve kızı Rüya'ya ithaf ettiği romantik bir aşk romandır. Günlük hayatı, resmi, dostluğu, cinselliği, yalnızlığı, mutluluğu, gazete ve televizyonu, aileyi konu alan roman, Pamuk'un on yıllık emeğinin sonucuydu. Roman, Türkiye'de yayımlandığı ilk üç günde çok satanlar listesine girdi.

 1975 yılında başlayan hikâye, zengin tekstil ailesi Basmacının 30 yaşındaki oğlu Kemal ile fakir Keskin ailesinin uzak akrabalarının 18 yaşındaki güzel kızı Füsun'un aşkını konu alıyor. . . Satıcı olarak çalışmaktadır. Daha kitap çıkmadan romanın çeviri hakları satıldı ve Türkiye'den beri ilk kez Almanya'da Das Museum der Unschuld adıyla yüz bin nüsha basılacağı açıklandı. New York Times'ın 2009'un En İyi Kitapları listesine dâhil edildi.

 Orhan Pamuk, yaşamı boyunca topladığı nesneleri sergilemeye başladı ve romanla aynı adı taşıyan bir müze kurdu. Masumiyet Müzesi 28 Nisan 2012'de açıldı. Tamamı Orhan Pamuk'a ait olan müze, Çukurcuma’da 1897 yılında inşa edilmiş üç katlı tarihi bir binada yer alıyor.

 

Kitap fikri, Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'ni yazmaya başlamasından yaklaşık on yıl önce geldi ve kitabı yazmaya Kar yayınlandıktan sonra başladı. Ancak bir yıl sonra roman yazmayı bıraktı ve İstanbul: Anılar ve Şehir adlı anılarını yazmaya başladı. Daha sonra Masumiyet Müzesi'ne döndü ve roman üzerinde toplam yedi yıl çalıştı. Kitabın yayımlanması, romanı tamamlayan yazarın yoğun programı nedeniyle Nobel Ödülü'nden sonra ertelendi. Yazar, romanın toplama, koruma ve toplama ile ilgili bölümleri için müzecilik tarihini araştırmıştır. Avrupa ve Asya'da birçok müze gezdi. Masumiyet Müzesi'nin kapağı, Pamuk'un romanın yazımı ve müzenin inşası sırasındaki fotoğraf koleksiyonundan eski fotoğraflardan oluşan bir kolajdan oluşuyor. Ön kapakta, 1950'lerde ve 1960'ların başlarında, yazara göre kahraman gibi görünen ve her yerde Türklerle karıştırılan, havalı, üstü açık bir Amerikan arabasıyla dolaşan neşeli bir grup insan var. . İstanbul arka planda. Kitabın arka kapağında Orhan Pamuk'un kızı Rüya'nın Fransız ressam Gustav Moreau'nun müzesinde çektiği bir fotoğrafı yer alıyor.

 

Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi Kitap İçeriği

Tekstil zengini Basmacı ailesinin 30 yaşındaki oğlu Kemal'in Sibel'le ilişkisi nişanla sonuçlanır. Sibel'e çanta almak için gittiği mağazada yıllardır görmediği uzak akrabası Füsun ile karşılaşır. Füsun'un da etkisiyle Kemal, Füsun'la bir süre tanışıp birlikte olmaya başlar. Füsun, büro işlerinin yanı sıra üniversite sınavlarına hazırlanır ve Kemal ile matematik çalışır.

 Gündüz görüşmeleri, Kemal'in Sibel'le nişanlanmasından sonra kesintiye uğrar. Kemal,  her gün aynı saatte Merhametin dairesinde buluştukları apartmanda Füsun'u beklemeye başlar. Ancak Füsun görüşmeye gelmez. Kemal, Füsun'a ulaşamamıştır ve onun için mutsuz günler yaklaşmaktadır. Sibel'den ayrılır ve Füsun'la seviştiği apartmanda Füsun'un eşyalarıyla takılır.

 Kemal'in babasının ölümü üzerine Füsun, Kemal'i taşıdıkları evin adresini içeren bir mektup alır. Kemal verilen adrese gittiğinde Füsun'un evlendiğini öğrenir. Füsun'un beş ay önce evlendiği kocası Feridun, Füsun'a çocukluğundan beri âşık olan şişman ve sevimli işsiz genç bir yönetmendir. İleride Kemal, Füsun'u ziyaret etmeye başlar ve Füsun'un kendisiyle iletişime geçmesinin asıl sebebinin, kocasının çekmeyi planladığı Yeşilçam filmi için sermaye ihtiyacı olduğunu anlar. Kemal, Füsun'la ilişkisini bozmamak için Füsun'un başrolünü oynadığı Feridun'un çekimi için finansör olmaya karar verir. Füsun, Kemal ve Füsun'un eşi Feridun, akşamları birlikte yazlık sinemalara giderler ve film izlerler. Füsun, Kemal'i evine davet etse de yanında çalışmıyor. Ara sıra yakınlaştığı anlar olsa da ortak geçmişlerine dair hiçbir işaret vermemesi Kemal'i ondan uzaklaştırmaz. Füsun'un annesi Nesibe Hanım, Kemal'e Füsun'un evliliğinin namus kurtarmak için kurulan geçici bir ilişki olduğunu söyler ve daha sonra Füsun'la birlikte olacaklarını ancak sabırla beklemesi gerektiğini söyler.

 Kemal, bir gün Füsun'u kaybedeceğinden korkarak, suçunu gizlemek için her hırsızlıktan sonra Füsun'un eşyalarını ve değerli hediyelerini gizlice toplar.

 Kemal, Füsun'un oynadığı bir film için Limon Filmcilik'i kurar. Ancak Kemal ve Feridun Füsun filmde oynamak istemezler. Bunun yerine Feridun’un yaşayıp âşık olacağı Papatya'yı seçerler. Film başarılıdır ama Füsun ve Feridun'un evliliği bozulur ve Kemal sonuçtan memnun kalır.

 Füsun'un babasının ölümü üzerine Kemal ve Füsun birlikte olma yolunda bir adım atarlar ancak Füsun,  Kemal'in Kemal'i ailesi ve arkadaşlarıyla tanıştırması ve yeminler, nişan, nikâh ve nikâh törenlerinin gerçekleşmesi halinde Füsun'un evleneceğini söyler. Önce söz verirler sonra Füsun, Kemal ve Füsun'un annesi otomatik olarak Paris'e giderler. Sabah saatlerinde Babaeski’de Edirne yoluna bakan bir otelde dinlenirken Füsun ve Kemal'in arabası kaza yaptı. Füsun ölür, Kemal ağır yaralanır. İyileşen Kemal, yıllar içinde biriktirdiği eşyaları sergileyeceği bir müze açmaya karar verir. Kemal, Çukurcuma Füsun’u bir ev müzesi haline getirir ve yazar Orhan Pamuk'a müzenin roman şeklinde bir katalog yazmasını önerir ve Pamuk bir kitap yazmayı kabul eder. Baştan birinci şahıs anlatımıyla başlayan kitabın son sayfalarında Kemal, sözü kitabın kahramanı olan yazar Orhan Pamuk'a bırakıyor. Pamuk, Kemal'in ölümünü anlatarak kitabı bitirir.

Yorumlar