Yüzüklerin Efendisi Kitap İçeriği ve Yazarı J.R.R. Tolkien'in Hayatı

 

yuziklerin-efendisi-kitabi-dunyasi-kitap-olan

Yüzüklerin Efendisi Kitap İçeriği ve J.R.R.Tolkien’in Hayatı

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolog ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in destansı bir fantezi romanıdır. Hikâye, Tolkien'in Çocuklar için kaleme aldığı ilk eseri olan Hobitin (1937) devamı olarak başladı, ancak daha sonra çok daha büyük bir çalışma haline gelmiştir. Kitabın çoğu da aşamalar halinde ikinci dünya savaşı yıllarında yazılmıştır. Yüzüklerin efendisi kitabı 150 milyondan fazla satarak tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır. İlk kitabı hobit olan İngiliz filolog J.R.R. Tolkien’in en çok satan kitapları arasında yerini almıştır.

Romanın adı, hikâyenin kötü adamlarından biri olan ve eski zamanlarda tüm Orta Dünya'yı fethetmek ve yönetmek için kullandığı diğer Güç Yüzüklerini kontrol eden Tek Yüzüğü yaratan Lord Sauron'a atıfta bulunur. Hobbitland The Shire, İngiliz kırsalından pek farklı değil Hikâye Frodo, Sam, Merry ve Pippin ile birlikte sessizce başlıyor, Yüzük Savaşı'nın gidişatı Kuzey'in Yaşlısı Aragorn'un gözünden takip ediliyor. , Gondor'un komutanı Boromir, cüce savaşçı Gimli, elflerin prensi Legolas. . Ve büyücü Gandalf. , hobbitlerin müttefikleri ve arkadaşları.

Tolkien başlangıçta Silmarillion ile iki ciltlik bir dizi yaratmayı amaçladı, ancak yayıncı bu fikri reddetti. Mali nedenlerle, 29 Temmuz 1954

 İle 20 Ekim 1955 arasında Yüzüklerin Efendisi'nin üç cildi yayınlandı. Üç bölümün adı Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü idi. Roman, her biri üçüncü bölümün sonunda farklı bölümlerden arka plan materyali bulunan iki bölümden oluşan altı kitaba bölünmüştür. Bazı baskılarda, romanın tamamı tek ciltte derlendi. Yüzüklerin Efendisi birçok kez basıldı ve birçok dile çevrildi.

yuziklerin-efendisi-kitabi-dunyasi-kitap-olan
Hikâye başlı başına muhteşem bir eser olsa da Tolkien’in 1917'den beri üzerinde çalıştığı büyük destanın gerçekten de "mitopya" olarak tanımladığı bir süreçte son halkasıydı. Yazarın filoloji, mitoloji, din ve sanayileşmenin etkilerinden hoşlanmamasının yanı sıra, yazarın erken dönem çalışmaları ve Yüzüklerin Efendisi'nin hikâyesi de daha önceki fantastik eserlerini ve Tolkien'in Birinci Dünya'daki deneyimlerini etkiledi. Yüzüklerin Efendisi muhtemelen modern fantezi edebiyatı üzerinde de büyük bir etkiye sahipti. Tolkien'in eserlerinin etkisi o kadar büyüktü ki; "Tolkienian" ve "Tolkienesque" kelimeleri Oxford İngilizce Sözlüğü'ne girdi.

Yüzüklerin Efendisi'nin popülerliğini koruması, popüler kültürde referanslara, Tolkien'in eserlerinin hayranlarından oluşan bir topluluğa ve Tolkien ve eserleri hakkında birçok kitabın yayınlanmasına yol açtı. Yüzüklerin Efendisi geçmişte olduğu gibi sanatı, müziği, filmleri, televizyonu, video oyunlarını ve edebiyatı etkilemeye devam ediyor. Yüzüklerin Efendisi'nin ödüllü uyarlamaları radyo, televizyon ve birçok film için yapılmıştır.

Yüzüklerin Efendisi Kitap Yazarı John Ronald Reuel Tolkien’in Hayatı?

John Ronald Reuel Tolkien (3 Ocak 1892 - 2 Eylül 1973) İngiliz yazar, şair, filolog ve akademisyendi. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi fantastik edebiyat eserleriyle tanınır.

yuziklerin-efendisi-kitabi-dunyasi-kitap-olan
1925'ten 1945'e kadar Tolkien, Oxford Üniversitesi'nde Rawlinson ve Bosworth Anglo-Sakson Profesörü ve Pembroke Koleji Üyesiydi. Daha sonra, 1945'ten 1959'da emekli olana kadar Merton Koleji Profesörü ve Merton Koleji Üyesi olduğu aynı üniversiteye taşındı. Tolkien, resmi olmayan edebi tartışma grubu The Inklings'in bir üyesi, C. S. Lewis'in yakın arkadaşıydı. 28 Mart 1972'de Kraliçe II. Elizabeth. Elizabeth, onu İngiliz İmparatorluğu Düzeninin Komutanı yaptı.

Tolkien'in ölümünden sonra oğlu Christopher, Silmarillion da dâhil olmak üzere, babasının kapsamlı notlarına ve yayınlanmamış el yazmalarına dayanan bir dizi çalışma yayınladı.  Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi ile birlikte, Arda ve onun Orta Dünya denilen fantastik dünyası hakkında peri masalları, şiirler, kurgusal tarihler, icat edilmiş diller ve edebi denemelerden oluşan birleşik bir koleksiyon oluştururlar. 1951 ve 1955 yılları arasında Tolkien, bu yazıların çoğu için legendarium terimini benimsedi.

 Diğer pek çok yazar Tolkien'den önce fantastik eserler yayınlamış olsa da, Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'nin muazzam başarısı, doğrudan türün popüler bir şekilde yeniden canlanmasına yol açtı. Bu, Tolkien'in genellikle modern fantezi edebiyatının veya daha doğrusu yüksek fantezi kitabının "babası" olarak tanımlanmasına yol açtı.

Yorumlar