Sabahattin Ali'nin İlk Romanı: "Kuyucaklı Yusuf" Kitabı

Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali tarafından 1937 yılında yayımlanan ilk romandır . Sabahattin Ali o tarihe kadar öykü yazarı olarak bilinmektedir .  Romanın baş kahramanı Yusuftur ve Yusuf Türk edebiyatında en romantik karakterlerden biridir . Roman okunması gereken 100 temel eser arasında bulunmaktadır . 

Kuyucaklı Yusuf o dönemin toplumsal sorunlarını yansıtan bir kitap olarak tanımlanıyor . Toplumun üst tabakası ve bürokratlar arasındaki sorunlar ve halkla aralarındaki çatışmaları ele alan Sabahattin Ali’nin de romantik baş kaldırısı ortaya çıkıyor . 

Kuyucaklı Yusuf Kitap İçeriği 

Aydının Kuyucak köyünde yaşayan Yusuf küçük yaşta anne ve babasını korkunç bir cinayette kaybeder . Cinayet kovuşturması için köye gelen kaymakam Salahaddin bey tarafından evlat edinir . Salahaddin Bey , eşi Şahinde Hanım ve küçük kızları Muazzez ile birlikte yaşamaya başlar.  

Yusuf güçlü , kuvvetli akıllı bir karakter olarak çıkar karşımıza  ve Muazzez’e duyduğu şefkat duyguyla. Peki Muazzez onu gerçekten ağabeyi olarak mı görmektedir? 

Okulunu yarıda bırakan ve bilme ihtiyacı duymayan Yusuf sessiz, sakin biridir . 
   

Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf Açıklaması 

Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali’nin ilk eseridir. Sabahattin Ali 1931 yılında Aydın da bir cezaevinde yatarken Yusuf’la tanışmıştır ve onun yaşadıkları ışığında kitabı kaleme almıştır . Eserin tamamlanması 1931-32 yılları arasında olmuştur. Aslında eser 3 cilt olarak planlanmış ancak bir eser yazılmıştır . İkinci ve üçüncü cilt yazılsaydı kitapta bahsedilen Çineli Kübra ikinci cilt , Dağdan şehre inen Yusuf’un dünyasını konu alan kitabında üçüncü cilt olması planlanmış . (Cevdet Kudret Solok)

Yorumlar