Alegorik Bir Roman Olan Sineklerin Tanrısı Kitabı-William Golding

 

Alegorik Bir Roman Olan Sineklerin Tanrısı Kitabı-William Golding



William Golding’in Sineklerin Tanrısı Kitabı Hakkında İnceleme

İngiliz romancı ve şiir yazarı olan William Golding'in, 1954 yılında kaleme aldığı Nobel Edebiyat ödüllü bir eser olan Sineklerin Tanrısı kitabı dünya edebiyatında en çok okunan kitaplar arasında yerini almıştır.

Sineklerin Tanrısı bir diğer adı ile Lord of the Flies olan roman, birçok yayınevi tarafından “İşte Bizim Dünya” olarak da yayımlanmıştır.

William Golding’in Sineklerin Tanrısı Romanının İngilizce versiyonu 1970'li yıllarda Türkiye'de yabancı dille eğitim yapan devlet okullarında (Maarif Bakanlığı Kolejleri) İngilizce derslerinde okutulmuştur.

William Golding’in Sineklerin Tanrısı Kitabın Arka Kapak Bilgileri

Kitap II. Dünya Savaşı'nın ardından yazarın kendi yakın geleceğinde, yani gerçek olmayan bir nükleer savaş sırasında geçer. Mercan Adası'na karşılık olarak; Mercan Adası'ndaki gibi çocukların ve gençlerin iyilik potansiyellerinden bahsetmek yerine, kökenlerimizde olan vahşiliğe dönüşü göstermektedir. William Golding, II. Dünya Savaşı'nda gördüğü had safhadaki vahşetin etkisiyle bu kitabı, başlıca insanın doğası ve içinden gelen kötülüğü sorgulamak üzerine yazmıştır. Başlarda kitap İngiliz halkı tarafından tepki görse de (çocukları kötü gösterdiği için) aynı günlerde 2 sokak çocuğunun masum bir çocuğu sebepsiz yere döverek öldürdüğü için bir anda ilgi odağı olmuştur.

DÜNYASI KİTAP OLAN


William Golding’in Sineklerin Tanrısı Kitabın Konusu

Alegorik bir roman olan Sineklerin tanrısı kitabı, Liderlik ve yaşam savaşı konularını ele almaktadır.

Alegorik ne demektir:

 Alegori: Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. ... Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir.

William Golding Kimdir?

William Golding 1911 yılında Cornwall’da doğdu. Oyuncu, öğretim görevlisi, denizci, müzisyen ve son olarak okul müdürü sıfatlarıyla çalıştı. 1934’te Poems adlı ilk kitabını yayımladı. 1940 yılında Kraliyet donanmasında görev aldı. 1954’te yayımlanan ilk romanı Sineklerin Tanrısını kaleme aldı. 1961 yılında öğretmenliği bıraktı ve kendini tamamen yazmaya adadı; Kule ve Çatal, Dil de dâhil olmak üzere toplam on iki roman yazdı. Sineklerin Tanrısı 1963 yılında Peter Brook tarafından filme alındı. 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Golding 1988 yılında "Sir" unvanını aldı. 1993 yazında öldü.

 William Golding’in Sineklerin Tanrısı Kitabı Türkçe Baskıları

 William Golding'in özgün adı "Lord of the Flies" olan 1954 tarihli romanı Türkiye'de çeşitli zamanlarda farklı adlarla yayımlanmıştı. Onlardan bazıları şunlardır:

İlk baskı yılı

Türkçe İsmi

Yayınevi

Çevirmen

1969

İşte Bizim Dünya

Habora Kitabevi

Özay Süsoy

 

1979

Sineklerin Tanrısı

Milliyet Yayınları

Mina Urgan

 

1979

Sineklerin Tanrısı

Adam Yayınları

Mina Urgan

 

1983

İşte Bizim Dünya/Sineklerin Tanrısı

Deniz Kitaplar Yayınevi

Müge Tayşi

 

2001

Sineklerin Tanrısı

İş Bankası Yayınları

Mina Urgan

 

 

 

Yorumlar