İki Savaş Arasında Bir Kitap-Stefan Zweig-Sabırsız Yürek Kitabı

 

İki Savaş Arasında Bir Kitap-Stefan Zweig-Sabırsız Yürek Kitabı

Avusturalyalı bir yazar olan Stefan Zweig tarafından kaleme alınan Sabırsız Yürek kitabı, 1939 yılında zweig’in en uzun kurgu romanı olmuştur. Türkçemizde acımak olarak yayımlanan kitap, en çok okunanlar arasında yerini almıştır.

Kitap 1946 yılında ünlü yönetmen Maurice Elcey tarafından filme uyarlanmıştır. Stefan Zweig sabırsız yürek kitabında, merhamet duygusunun tehlikesinden bahsetmiştir. Konunun asıl teması merhamet duygusunun insanlara neler yaptırdığını göstermektedir.

 

Sabırsız Yürek (Acımasız) Kitabının Konusu?

Anton Hofmiller, Avusturya-Macaristan krallığının bir subayı olup Macaristan' da küçük bir kasabada görev yapmaya başlar. Bir gün arkadaşının aracılığıyla kasabanın zenginlerinden olan Herr Layos Von Kekesfalva'nın evine konuk olur. Orada Kekesfalva'nın kızı Edith ve yeğeni İlona ile tanışır. İlk kez görme fırsatı bulduğu bu lüks yaşam hoşuna gider. Derken evin kızı Edith'i dansa kaldırmak ister ancak o ağlamaya başlayınca büyük bir hata yaptığını anlar çünkü Edith felçlidir. Bu duygularla evden ayrılır ertesi gün eve çiçek gönderir. Böylelikle her gün Edith ve İlona'yı ziyaret etmeye başlar ve tabi acıma duygusu da günden güne artar. Edith'de günden güne Hofmiller'a âşık olur.

 

Günler böyle geçerken Kekesfalva, Hofmiller'a Edith'in doktoruna onun iyileşme durumunun olup olmadığını sormasını ister. Ancak Dr. Condor iyileşmesinin çok zor olduğunu ancak dünyada olmayacak hiçbir şeyin olmadığını sadece zamanın imkânlarının yetersiz olduğunu anlatır ve göstermelik olarak başka bir ülkede bir iyileşme fırsatı olduğunu söyler. Hofmiller, böylelikle günden güne yalanlarla onlara unu aşılamaya çalışır. Derken Edith ona aşkını ilan eder fakat o hiçbir şey hissetmemekle birlikte ona çokça acımaktadır. Böylelikle parmağında nişan yüzüğü bulur. Ancak Hofmiller, daha fazla dayanamayacağını düşünerek intihar etmeye kalkışır, onu komutanı durdurur ve onu buralardan uzaklaşması için ikna eder. Trene binmeden önce acıma duygusu onu tekrar tutar ve Dr. Condor'a olanları anlatmak için yanına gider. Fakat onu yerinde bulamayıp mektup bırakır ve Edith'in onu affedeceği takdirde onunla nişanlı kalacağı ve ona bağlı kalacağını yazar. Ancak mektup ne Condor'un ne de Edith'in eline geçmez. Ve sonunda Edith evinin çatısından atlayarak intihar eder. Edith'in intihar ettiği gün savaş başlar ve Hofmiller vicdan azabıyla savaşa katılır. Savaşta ne kadar kahramanlık gösterse de vicdan azabı onu asla bırakmaz.


Sabırsız Yürek Kitap Açıklaması

Sabırsız Yürek, özellikle düşsel ve tarihsel karakterler üstüne yazdığı yaşamöyküleriyle tanıdığımız Stefan Zweig'in tek romanıdır. Freud’un öğretisine derin bir ilgi duyan Zweig'in bu psikolojik romanı, acıma duygusunun nelere yol açabileceğini, insanı nasıl çatışmadan çatışmaya sürükleyebileceğini anlatan bir başyapıttır. İki tür acıma duygusundan söz eder yazar:

 

"Birincisi, duygusal ve zayıf olanı, başka birinin yaşadığı felaketlerden kaynaklanan acı ve hüzünden olabildiğince çabuk kurtulmak için çırpınan bir yüreğin sabırsızlığıdır. Diğeri, tek gerçek acıma duygusu ise duygusal olmayan, ama yaratıcı olan, ne istediğini bilen; sabırla, gücü yettiğince, hatta gücünün bile ötesinde katlanmaya ve dayanmaya kararlı olunan acıma duygusudur."

 

20. yüzyılın kült kitaplarından biri olan Sabırsız Yürek, insanca duyguların savaşın dehşeti karşısında allak bullak oluşunun romanıdır.

Stefan Zweig Hayatı?

Stefan Zweig, 1881 Avusturalya doğumlu roman, biyografi, oyun yazarı olup aynı zamanda bir gazetecidir. Babası Yahudi bir tekstil üreticisidir.  Zweig, döneminde en çok tercüme edilen bir yazar olmakla birlikte eserleri birçok alanda zirve yapmıştır. Almanya’da en çok okunan yazarlardan biri haline gelmiştir.

Dönemin en çok okunan kitapları arasında gösterilen Stefan Zveig kitapları, naziler tarafından birçok yazara yapıldığı gibi zweig’inde kitaplarının birçoğu yakılarak yok edilmiştir.

Stefan Zweig, kendisine ve diğer yazarlara karşı yapılan bu muameleye karşı 1941 yılında Brezilya’ya yerleşmiştir. Brezilya’ya yerleşmesinin ardından karısı ile birlikte 1942 de intihar ederek hayatına son vermiştir.

Stefan Zweig’in Bütün Eserleri

·         Acımak (Varlık Yayınları, 1969)

·         Yürek Çöküntüsü (Varlık Yayınları, 1970)

·         Herkesin Dostu Anton (Varlık Yayınları)

·         Dünün Dünyası (Can Yayınları, 1985)

·         Bir Kadının Yirmi Dört Saati (Oda Yayınları, 1986)

·         Yarının Tarihi (Can Yayınları, 1991)

·         Kendileri ile Savaşanlar: Kleist, Nietzsche, Hölderlin (1. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)

·         Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski (2. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)

·         Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)

·         Lyon'da Düğün (Can Yayınları, 1992; İş Bankası Kültür Yayınları, 2018)

·         Yıldızın Parladığı Anlar (Can Yayınları, 1995)

·         Karışık Duygular (Milliyet Yayınları, 1995)

·         Satranç (Can Yayınları, 1997)

·         Günlükler (Can Yayınları, 1997)

·         Değişim Rüzgârı (Can Yayınları, 1998)

·         Calvin'e Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce (Çiviyazıları Yayınları, 1998)

·         Fouche, Bir Politikacının Portresi (Can Yayınları, 1999)

·         Tehlikeli Merhamet (Babil Yayınları, 2000)

·         Amok Koşucusu (Can Yayınları, 2000; Cem Yayınları 2013)

·         Amok (Varlık Yayınları, 1954)

·         Balzac, Bir Yaşam Öyküsü (Kabalcı Yayınları, 2002)

·         Magellan (Kabalcı Yayınları, 2002)

·         Freud ve Öğretisi (Papirüs Yayınları, 2003)

·         Yakıcı Sır (Evrensel Basın Yayın, 2004)

·         Ruh Yoluyla Tedavi (İmge Kitabevi Yayınları, 2005)

·         Amerigo (Can Yayınları 2005)

·         Mektuplaşmalar (Yordam Kitap, 2007)

·         Buluşmalar (Yordam Kitap, 2008)

·         Rotterdamlı Erasmus,Zaferi Ve Trajedisi (Can Yayınları, 2008)

·         Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü (Can Yayınları 2009)

·         Clarissa (Can Yayınları, 2010)

·         Gömülü Şamdan (İş Bankası Kültür Yayınları, 2015)

·         Wondrak (İş Bankası Kültür Yayınları, 2018)

·         Korku (İş Bankası Kültür Yayınları, 2018)

·         Olağanüstü Bir Gece (İş Bankası Kültür Yayınları, 2015)

Yorumlar

  1. çok sevdiğim bir yazarın çok sevdiğim kitaplarından..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Umarım yazarın daha çok kitabını paylaşma imkanımız olur.

      Sil

Yorum Gönder