"Çadırda Kaleme Alınmış Bir Kitap" Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali

"Bir Çadırda Kaleme Alınmış Bir Kitap" Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali

Kürk Mantolu Madonna kitabı, Sabahattin Ali’nin ilk 1940 yıllarında Hakikat gazetesinde “Büyük Hakikat” başlığı altında birçok bölümden oluşacak şekilde yayımladığı eseridir. Daha sonra Sabahattin Ali, 1943 yılında Kürk Mantolu Madonna kitabını bir roman şeklinde yayımlamaya başlamıştır.  

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna romanını, ikinci kez askerlik yapmış olduğu Büyükdere’de bir çadırda kaleme almıştır. Tabi bu sürede gazetede ilk olarak yayımlamış bu yüzden de sürekli bir şekilde kalem elinden düşmemiştir. Gazeteye yazıları yetiştirmek için.

Yine bir gün attan düşüp kolunu kırınca, gazeteye yazıları yetiştirme arzusu ile bir tenekede su ısıtmış ve kırık kolunu sıcak suya koyup çıkartarak yazmaya devam etmiştir.

Kürk Mantolu Madonna kitabı, Türkiye’de popüler olunca daha sonra sinema ve tiyatroya çevrilmiştir.

Roman, 2016 yılında Maureen Freely ve Alexander Dawe tarafından Madonna in a Fur Coat başlığı altında İngilizceye çevrildi.

Kürk Mantolu Madonna Kitabı İçeriği

Romanın başkarakterleri, Maria Puder ve Raif Efendi olmak ile birlikte bir de Raif Efendinin gizemini çözmemize yardımcı olan gizemli üçüncü karakter vardır.

Sabahattin Ali, ”Dünya’nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahlûku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?” sözleriyle açıklamıştır.

Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna Kitap Açıklaması

Kürk Mantolu Madonna

İlk baskısı 1943 yılında yapılan Kürk Mantolu Madonna, günümüzde halen en çok ilgi gören ve satılan kitaplar arasında bulunuyor. Basıldığı günden bu yana 1 milyondan fazla satan kitap üzerine, birçok araştırma ve inceleme yapılmış, hakkında tezler yazılmış, fakat bu başarısının sırrı tam olarak çözülememiştir. Onu bu kadar özel kılan ve hala konuşuluyor olmasındaki en büyük pay, tabii ki Sabahattin Ali’nin usta kalemi ve başarılı ruh tahlilleridir.

Tekrar Tekrar Okuyacağınız Sarsıcı Aşk Hikâyesine Hazır Olun!

Konusu ile adından sıkça söz ettiren eser, Türk edebiyatının da en önemli romanları arasında gösteriliyor. Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikâyesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz. Psikolojik tahliller çerçevesinde bu yabancılaşma ve yalnızlık duygusunu Sabahattin Ali o kadar iyi anlatıyor ki, okurken bize bu hisleri adeta yaşıyormuşçasına hissettiriyor.

Hüzünlü bir aşk öyküsü olan Kürk Mantolu Madonna, iki hikâyeden oluşan bir anlatıma sahip. İlk hikâyede Rasim adlı karakterin iş bulması ve Raif Efendi ile tanışması anlatılıyor. Kimseler ile konuşmayan sessiz sakin Raif Efendi’yi gözlemleyen ve onu daha yakından tanımak isteyen Rasim’in anlatımı ile Raif Efendi’yi dinliyoruz. Onun neden bu kadar yalnız ve topluma yabancı olduğunu ise kendisinin kaleme aldığı siyah kaplı defter aracılığı ile ikinci hikâyede öğreniyoruz. İkinci hikâye Raif Efendi’nin kimselere söylemediği ve anlatmadığı bir aşk hikâyesi ile başlıyor. Gençlik yıllarına gittiğimiz bu defterde Raif Efendi’nin Almanya’da bir resim sergisinde Maria Puder ile tanışması ve sonrasında birbirlerine aşık olmasının hikâyesi içinde bir anda kendimizi buluyoruz.


Yorumlar

Yorum Gönder