Oğuz Atay'ın Postmodern Kitabı-Tehlikeli Oyunlar

Oğuz Atay'ın Postmodern Kitabı-Tehlikeli Oyunlar


Toplum yaşamını ve bireyin iç dünyasını konu alan, gerçek ve gerçeküstünün birbirine karıştığı özgün bir anlatıya sahip olan, postmodernizmin Türk edebiyatındaki ilk örneği kabul edilen; Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar romanı en çok okunan kitaplar listesinde yerini almıştır.

Oğuz Atay’ın postmodern kitabı olanTehlikeli Oyunlar kitabı; üstkurmaca, oyunlar, şiirler romana incelikle işlenmiş olup ve başkahraman üzerinden ‘anlaşılmama’ kaygısı öne çıkmaktadır. Hikmet Benol adlı “tutunamayan” bir adamın yaşamını konu almaktadır.

Tehlikeli Oyunlar Kitap Açıklaması

Türkiye’de postmodern edebiyatın en güçlü temsilcisi olarak görülen Oğuz Atay, Tehlikeli Oyunlar romanıyla günümüzde de sıkça konuşulmaya devam ediyor. Yazarın Tutunamayanlar’dan sonra ikinci eseri olarak kaleme aldığı Tehlikeli Oyunlar, bireyin toplum ve kendisi ile olan sorunlarını ele alıyor. Başkahramanın kişiliği bakımından Tutunamayanlar ile aynı düzlemde ilerleyen roman, bu yönüyle Atay’ın “anlaşılamama” kaygısını yeniden ve güçlü bir şekilde vurguluyor.

Postmodernist Edebiyatın Güçlü Bir Temsili niteliğinde.

 Okurlarıyla ilk olarak 1973 yılında buluşan Tehlikeli Oyunlar, Atay’ın Türk edebiyatındaki sınırları ikinci kez yıkması bakımından büyük bir önem taşıyor. Postmodernist roman akımının Türkiye’deki artçı gücü olan eser, kendisinden sonra verilecek pek çok başarılı eserin de ilham kaynağını oluşturuyor.

 

Tehlikeli Oyunlar ’da, postmodernist roman akımının dünyadaki öncüleri sayılan James Joyce ve Vladimir Nabokov gibi güçlü yazarların etkisi de hissediliyor. Bu bağlamda roman, edebiyattaki çağdaş yaklaşımları Türkçe ’ye son derece başarılı bir şekilde taşıyor. Aynı zamanda modern Türk toplum yaşamını ve bireyin iç dünyasını da özgün bir şekilde yansıtıyor. Oğuz Atay’ın gizli otobiyografisi olması ise romanın özgün anlatımını destekleyen bir diğer unsuru oluşturuyor. 

Hikmet Benol’un Oyunlarında Siz de Yerinizi Alın!

Tehlikeli Oyunlar, Hikmet Benol adlı “tutunamayan” bir adamın yaşamını konu alıyor. Okurun karşısına yeni boşanmış ve mutsuz bir adam olarak çıkan Hikmet Benol, hayatına düşünceleri ve yalnızlığı ile devam ediyor. Dostlarıyla geçirdiği zamanlar da onu düşüncelerinden sıyırmak için yeterli olmuyor.

 

Benliğinin içinde birden fazla yaşamı ve karakteri bir arada taşıyan Hikmet, düşüncelerinin karanlığında sürekli boğulduğu hissine kapılıyor. Bu sıkıntıları da aklından oyunlar yazarak ve o oyunların içinde yaşayarak bastırıyor. Yaşamakta olduğu hayatın da kendi yazdığı bir oyun olup olmadığı konusunda sürekli düşünen Hikmet, en sonunda tüm bu düşüncelerden kurtulmaya karar veriyor.

En Sevilen Kitaplara Hemen Şimdi Sahip Olun!

Oğuz Atay’ın ölümsüz eseri Tehlikeli Oyunlar, yayımlandığı ilk günden beri Türk edebiyatının en yeni kalan örnekleri arasında yer alıyor. İnsan konusunda yüzyıllar sonra da söyleyecek sözü olan bu başyapıtı yoksa siz hala okumadınız mı? Tehlikeli Oyunları hemen şimdi sipariş verin, sepete özel fırsatlardan yararlanmaya başlayın! Kütüphanenizi en sevilen eserlerle zenginleştirmek için roman kategorisindeki diğer kitaplara da göz atmayı unutmayın!

 

Oğuz Atay Kimdir?

Oğuz Atay 1934’te Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde doğmuştur. Babası ağır ceza hâkimi olup ve CHP’den Kastamonu milletvekilliği yapmıştır. 1957 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden mezun olmuştur.

Oğuz Atay, 1971-72’de yayımlanmasından sonra Tutunamayanlar eseri ile birçok tartışmaların odağı haline gelmiştir. Bu romanı ile 1970 yılında TRT tarafından verilen Roman Ödülü’nü kazanmış ve ölümü ile UNESCO tarafından 20.yüzyıl Türk Edebiyatının en seçkin eseri olarak Tutunamayanlar romanını seçmiştir.

Tutunamayanlar eserinin ardından 1973 yılında Oğuz Atay’ın yazdığı Tehlikeli Oyunlar romanı ile postmodernist anlayışını sürdürmüştür.

 

Oğuz Atay'ın Kitapları

Oğuz Atay’ın Yayımlanmış Eserleri

Tutunamayanlar (1972)

Tehlikeli Oyunlar (1973)

Bir Bilim Adamının Romanı (1975)

Korkuyu Beklerken (1975)

Oyunlarla Yaşayanlar (1975)

Günlük (1987 - ölümümden sonra)

Eylembilim (1998 - ölümünden sonra)

Yorumlar