Suç ve Ceza Kitabı Konusu ve Karakterleri Üzerine İnceleme

Suç ve Ceza Kitabı Konusu ve Karakterleri Üzerine İnceleme

Suç ve Ceza Kitabı Konusu ve Karakterleri Üzerine İnceleme

Suç ve Ceza, Rus yazar Fyodor Dostoyevsky tarafından yazılmış bir psikolojik drama romanıdır. İlk olarak 1866'da on iki ay süreyle Rus Habercisi adlı edebiyat dergisinde yayınlandı. Daha sonra tek cilt olarak yayınlandı. Bu, Dostoyevski'nin Sibirya'daki beş yıllık sürgünden döndükten sonra yazdığı ikinci romanı. Suç ve Ceza, yazarın "olgunluk döneminin ilk büyük romanıdır. Roman, para için tefecileri öldürmeyi planlayan St. Petersburg'da yaşayan fakir bir öğrenci olan Rodion Romanovich Raskolnikov'un ıstırabına, pişmanlığına ve ahlaki ikilemine odaklanıyor. Cinayetten önce Raskolnikov, parayla yoksulluktan kurtulabileceğine ve büyük şeylere devam edebileceğine inanıyordu. Ancak kafa karışıklığı, tereddüt ve şans, ahlaki açıdan sağlam suikast planını yalanlıyor.

 

Suç ve Ceza Kitabı Konusu

Suç ve Ceza Kitabı Konusu ve Karakterleri Üzerine İnceleme


Rodion Romanovich Raskolnikov, St. Petersburg'da kiralık küçük bir odada aşırı yoksulluk içinde yaşayan bir hukuk öğrencisiydi. Kendini desteklemek için herhangi bir girişimden vazgeçer ve yaşlı tefeci Alyona Ivanovna'yı soyup öldürmek için bir plan yapar. Planlar yaparken ailenin küçük servetini çarçur eden sarhoş şişman adam Zaharovich Marmeladov ile tanışır. Marmeladov ona, ailesini desteklemek için fahişeliği seçen en küçük kızı Sonya'dan bahsetti. Raskolnikov, annesinden St. Petersburg'a gideceklerini belirten bir mektup alır ve mektupta Raskolnikov’un kız kardeşi Dünya'nın mürebbiye olarak çalıştığı kendisine kötü davranan bir patronla yaşadığı sorunlar da anlatılır. Jordan zayıflığından kurtulmak ve kardeşine yardım etmek için zengin bir taliple evlenmeye karar verir. Raskolnikov, kız kardeşinin fedakârlığına kızmıştı ve Sonia'nın yapması gereken şeyin aynısı olduğunu düşündü.

Raskolnikov uzun uzun düşündükten sonra Alyona Ivanovna'nın dairesine gider ve onu baltayla öldürür. Ayrıca kaza mahallinde bulunan Alyona'nın üvey kız kardeşi Lizaveta'yı da öldürdü. Eylemlerinden dehşete düşen Raskolnikov, bir avuç dolusu eşyayı ve küçük bir çanta dolusu parayı çalar ve onunla iletişim kurmadığı için kullanıcının büyük meblağlarına dokunmaz. Raskolnikov daha sonra kaçtı ve bir dizi tesadüf onu görünmez ve fark edilmeden tutmayı başardı.

Beceriksiz cinayetten sonra Raskolnikov çılgına döndü ve cinayet konusunda çok endişelenmeye başladı. Ertesi gün, çalınan eşyaları ve cüzdanı bir kayanın altına sakladı ve çaresizce kıyafetlerindeki kan veya diğer izleri silmeye çalıştı. Birkaç gün önce eski dostu Razumihin'i arayarak yangına körükle gitti. Ateşin ortaya çıkıp kaybolmasını takip eden günlerde, Raskolnikov kendini ifşa etmek istemenin bir yolunu göstermeye başlar. Artık kimin hakkında konuşursa konuşsun herkesin bildiği ve hakkında konuştuğu bir tefeci cinayeti bir garip davranıyor. Raskolnikov sanrılarında St. Petersburg'da dolaşarak kendisinin ve cinayetlerle olan bağlantısının daha fazla farkına varır. Şehirde bir yürüyüş sırasında, sokakta arabasının altında ezilerek ölen Marmeladov'u görür. Adamın yardımına koştum ve yaralı adamı evine götürmeyi başardım. Marmeladov, kızı Sonya'nın kollarında onu affetmesi için yalvararak öldü. Raskolnikov, annesinin Marmeladov'un akciğer hastalığından muzdarip karısı Katerina Ivanovna'ya gönderdiği son yirmi rubleyi, paranın bir arkadaşına olan borcunu ödemek için olduğunu söyleyerek verir.

 

Bu sırada Raskolnikov'un annesi Polyaria Alexandrovna ve kız kardeşi Avdotya Romanovna (Terra) şehre gelir. O zamana kadar Dünya, Svidrigailov'lar için mürebbiye olarak çalışıyordu, ancak ailenin reisi Arkady Ivanovich Svidrigailov, onu işini bırakmaya zorladı. Svidrigailov, dünyanın güzelliğini ve kadınlığını seviyor ve zenginliğini kaçışla birleştiriyor. Gezegene zarar verir, Svidrigailov ailesinden ayrılır, gelirini kaybeder, düşük gelirli ve sınıflı bir adam olan Pyotr Petrovich Luzhin ile tanışır. Lujin, Ürdün'e başvurarak kendisinin ve annesinin kendisini maddi sıkıntılardan kurtaracağını söyledi ve teklifi tereddüt etmeden hızlıca kabul edeceğine söz verdi. Bu nedenle, Luzhin ile tanışmak ve Raskolnikov'un onayını almak Dünya'ya ve annesi St. Petersburg'a düşer. Luzhin çılgınca konuşurken Raskolnikov'u aradı ve aptal, kibirli ve kibirli bir adam gibi davrandı. Raskolnikov, Luzhin'in kız kardeşi için uygun olmadığına inanıyor ve reddediyor. Kız kardeşinin de ailesine yardım etmek için Luzhin ile aynı fikirde olduğunu fark eder.

  Roman ilerledikçe Raskolnikov, tamamen psikolojik nedenlerle katil olduğundan şüphelenmeye başlayan dedektif Porfiry ile tanışır. Bu sırada Raskolnikov ve Sonya arasında iffetli bir ilişki gelişir. Sonia, bir fahişe olmasına rağmen, Hıristiyan erdemleriyle doludur ve bu işi yapmasının tek nedeni, ailenin yoksulluğudur. Bu sırada Razumihin ve Raskolnikov, Jorden'in Luzhin ile ilişkisini sürdürmesini engellemeyi başarır. Şu anda, toprak aramak için eyaletten Petersburg'a gelen Svidrigailov ortaya çıkıyor. Karısı Marfa Petrovna'nın ölümünü ve dünyaya çok büyük meblağlar ödemeye hazır olduğunu duyurur. Bilim adamı haberi duyduğunda, Svidrigailov sadakatsizlikten şüphelenerek reddetti ve karısını öldürdü.

 

Raskolnikov ve Porfiry görüşmeye devam eder ve Raskolnikov'a suçunu itiraf etmesi için baskı yapılır. Porphyry, adamın suçlu olduğundan giderek daha fazla emindi, ancak elinde bu şüpheyi destekleyecek somut bir kanıt veya tanık yoktu. Ayrıca soruşturma ve tutuklama sırasında bir kişi daha suçunu itiraf etti. Ancak Raskolnikov giderek daha fazla depresyona girdi ve asla suçlu bulunmayacağını bildiği halde suçunu kabul etme fikriyle sürekli mücadele etti. Yardım için Sonya'ya döner ve suçunu ona itiraf eder. Şans eseri Svidrigailov, Sonia'nın yanındaki bir odaya kondu ve tüm itirafı duydu. Raskolnikov ile yüzleşen Svidrigailov, gerçeği bildiğini kabul ediyor ve gerekirse bu bilgiyi kendisine karşı kullanabileceğini iddia ediyor. Ayrıca geçmişinden de bahsediyor ve Raskolnikov, Svidrigailov'un birden fazla cinayet işlediğine dair söylentilerin doğru olduğundan şüpheleniyor. Svidrigaylov, Dünya ile sonraki görüşmelerinde, karısının ölümüyle bir ilgisi olduğu yönündeki söylentileri yalanladı.

 Raskolnikov bu noktada tamamen kesilir. Sonia, itiraf etmesi için onu cesaretlendirdi ve Svidrigailov'un ifadesi onu suçlayabilirdi. Ayrıca Porfiry, şüpheleri konusunda Raskolnikov'la yüzleşir ve itiraf ederse cezasının büyük ölçüde azaltılacağına dair güvence verir. Bu sırada Svidrigaylov, Jorden'i baştan çıkarmaya çalışır, ancak onu asla sevmeyeceğini anlayınca gitmesine izin verir. Daha sonra geceyi düzensiz geçirdi ve sabah kendini vurdu. Aynı sabah Raskolnikov, onu itiraf etmeye ve vicdanını temizlemeye zorlayan Sonia'ya tekrar gider. Svidrigailov'un intihar haberini duyunca itiraf etmeye gittiği polis merkezinde. Hayatı bu kadar çok seven Svidrigailov intihar edebilirdi, edemezdi, o kadar şok oldu ki karakoldan ayrıldı. Yeniden ortaya çıktığında ve uzaktan Sonya'yı görünce, mükemmel bir suçtan yine paçayı kurtarabileceğini düşünerek bir an tereddüt eder,  ancak karakola döner ve itiraf eder.

 Sonsözde (son cümle), Raskolnikov'un Sonia'nın yanındayken Sibirya'da sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldığını yazıyor. Mutlu sonla biten romanın sonunda Dünya ile Razumihin evlenirler. Raskolnikov'un sürgünde varlığını inkâr eden annesi Polyheria, oğlunun durumuyla baş edemeyince hastalanarak öldü. Raskolnikov Sibirya'da savaştı. Raskolnikov, Sonya'nın sevgi dolu etkisiyle bir süre hapiste kaldıktan sonra serbest bırakılır ve ahlaki yenilenme başlar.

 

Suç ve Ceza Romanı Karakterleri

 Suç ve Ceza'da Dostoyevski, başkarakter Rodion Romanovich Raskolnikov'u yeni anti-radikal ideolojik temalarla birleştirdi. Temalar, "ideolojik sarhoşluktan" kaynaklanan ve cinayetin tüm korkunç ahlaki ve ruhani sonuçlarını tasvir eden cinayetleri içerir. Raskolnikov'un psikolojisi sahneye konur ve suçlarının ardındaki fikirlerle birlikte incelenir; Romanın diğer tüm özellikleri Raskolnikov'un içinde bulunduğu acı durumu gözler önüne sermektedir.

Başka bir açıdan bakıldığında, romanın konusu, geleneksel 19. yüzyıl temasının başka bir çeşididir. Masum bir genç yurttaş, başkentte zenginlik arar, ancak orada yolsuzluğa dayanamaz ve eski tazeliğinin ve saflığının tüm izlerini kaybeder. Ancak Gary Rosenshield'ın işaret ettiği gibi, "Raskolnikov, Honoré de Balzac'ın Rastignac'ı veya Stendhal'in Julien Sorel'i gibi sosyetenin cazibesine değil, rasyonalist Petersburg'a yenik düştü."

 

Raskolnikov (Rodion) romanın başkahramanıdır ve roman öncelikle onun bakış açısına odaklanır.  23 yaşında bir erkek ve eski bir öğrenci olan Raskolnikov, romanda "güzel, koyu gözleri ve koyu kahverengi saçları, ince ve yapılı, ortalamanın üzerinde yakışıklı" olarak tanımlanıyor. Belki de Raskolnikov’un en çarpıcı özelliği bölünmüş kişiliğidir. Bir yandan duygusuz, kayıtsız ve anti-sosyaldirler. Bir yandan, şaşırtıcı derecede sıcak ve sevecen. Dürtüsel hayırseverliğine ek olarak, cinayet de işledi. Dış dünyayla olan kaotik ilişkileri ve nihilist dünya görüşü, sosyal yabancılaşmasının bir nedeni veya sonucu olarak görülebilir.

 Başlığına (Suç ve Ceza) rağmen roman, suç ve resmi cezadan çok Raskolnikov'un iç mücadelesiyle ilgilidir. Raskolnikov cinayeti, sonrasında iyi insanlar hakkında yapılan konuşmalarla başa çıkacak kadar zekâsı ve duygusal titizliği olduğu fikriyle işledi]. Suçluluk duygusu onu hızla zihinsel ve fiziksel hastalığa sürükler. Konuya varmak. Cezasını ancak sonsözde itiraf etmeye karar verdiğinde fark eder ve toplumdan dışlanmasına son verir.

Sofia Semyonovna Marmeladova: Genellikle "Sonya" veya "Sonecka" olarak anılır. Raskolnikov'un romanın başlarında bir tavernada tanıştığı Semyon Zakharich Marmeladov adlı bir ayyaşın ilk karısıdır. Aynı zamanda Katerina Ivanovna Marmeladova'nın üvey kızıdır. Ailesinin hayatta kalmak için fuhuşa zorlanmasına rağmen, genellikle fedakâr, utangaç ve hatta masum olarak tanımlanır. Zayıf, solgun, sarışın bir kadın. Raskolnikov suçunu ilk itiraf eden kişiydi ve kurbanlardan biriyle (Lizaveta) arkadaş olmasına rağmen Raskolnikov'u desteklediği için aynı utanç ve yabancılaşma duygusunu paylaşıyor. Roman boyunca Sonya, Raskolnikov için önemli bir manevi güç ve şifa kaynağıdır. Daha sonra Raskolnikov ağır çalışma cezasına çarptırıldığında, ona âşık olduğu için onun peşine düştü. Bir süre sonra Raskolnikov da ona âşık olur. Ailesi için fahişe olarak çalışmaya zorlandığı için bazı eleştirmenler tarafından Mecdelli Meryem ile karşılaştırıldı. Avdotya Romanovna Raskolnikova: Raskolnikov'un baskın, güzel ve sevimli kız kardeşi ve Pulheriya Alexandrovna Raskolnikova'nın tek kızı. Kısaca "Dünya" veya "Duneçka" olarak adlandırılır. Önce zengin ve kendini beğenmiş Luzhin ile evlenir ve ailesini mali yıkımdan kurtarmayı planlar. Ancak Raskolnikov, Luzhin'in gerçek doğasını gösterdiğinde, onunla evlenmeyi reddeder. Düşünürken odanın içinde dolaşmak gibi bir alışkanlığı var. Svidrigailov, onu şantajla geri kazanmaya çalıştığı St. Petersburg'a kadar takip eder. Raskolnikov'un sadık arkadaşı Dmitry Prokovich Vlasmikhin'i tercih ederek her iki erkeği de reddetti.

Pulheriya Alexandrovna Raskolnikova: Raskolnikov'un saf, umutlu ve sevgi dolu annesi Dünya, Dmitry Prokovich Vrazmikhin'in kayınvalidesidir. Ağır çalışmaya mahkûm edildikten sonra Raskolnikov hastalandı (zihinsel ve fiziksel olarak) ve sonunda ateşten öldü.

Dmitriy Prokofich Vrazumihin veya daha iyi bilinen adıyla Razumihin: Raskolnikov'un üniversiteden beri tek arkadaşı ve aynı zamanda eski bir hukuk öğrencisi. O çok neşeli, açık sözlü, saf, özünde kötü niyetli değil, ancak akıl yürütme yeteneğine sahip, zeki ve zeki. Uzun, ince ve ince, tıraşsız, siyah saçlı olarak tasvir edilmiştir. Aynı zamanda roman, tüm zorluklara rağmen umutsuzluğa kapılmadığını ve hayatını kazanmak için birçok iş bulduğunu söylüyor. Razumichin'in Dostoyevski'nin aşırılık karşıtı temasına katkısı, inanç ve akıl arasında her zaman var olan tematik çatışmayı uzlaştıran bir şeyi ifade etmeye çalışır.

Porfiry Petrovich: Sonya ile birlikte Raskolnikov'u itiraf etmeye zorlayan Lizaveta ve Alena Ivanovna cinayetlerini çözmekten sorumlu soruşturma departmanı başkanı. Ancak Sonya'nın aksine Porphyry bunu bir akıl oyunuyla yapar. Onunla birkaç görüşmeden sonra, kanıt olmamasına rağmen, Raskolnikov'un katil olduğuna ikna oldu, ancak hiçbir kanıt ve tanık olmadan, gönüllü olarak itiraf etmesi için onunla arkadaş oldu.

Arkady Ivanovich Svidrigailov: açgözlü, ahlaksız ve zengin eski işveren ve Dünya'nın destekçisi. Raskolnikov'un Sonya'ya yaptığı itirafa kulak misafiri olur ve bu bilgiyi hem Dünya'ya hem de Raskolnikov'a eziyet etmek için kullanır, ancak polise haber vermez. Görünen kötü niyetine rağmen, Svidrigailov cömert ve şefkatli görünüyor. Dünya ona (onu vurmaya çalıştıktan sonra) onu asla sevemeyeceğini söyler ama gitmesine izin verir. Sonya'ya (ebeveynlerinin ölümünden sonra), Marmeladov'un çocuklarının bir yetimhaneye yerleştirilebilmesi için mali düzenlemeler yaptığını ve Raskolnikov'u Sibirya pirinç tarlasına kadar takip edebilmesi için ona 3000 ruble verdiğini söyledi.

Praskovya Pavlovna Zarnitna: Pashenka olarak da bilinen Raskolnikov'un ev sahibi. Utangaç ve içine kapanık Praskovia Pavlovna işlerin gidişatında öne çıkmaz.

Marfa Petrovna Svidrigailov: Cinayetten şüphelenilen ve onu hayalet olarak ziyaret ettiğini iddia eden Arkady Svidrigailov'un rahmetli eşi.

 Katerina Ivanovna Marmeladova: Semyon Marmeladov'un bitkin ve kırgın ikinci eşi ve Sonya'nın üvey annesi.

Semyon Zakharich Marmeladov: Sonya'nın sarhoş babası.

Pyotr Petrovich Luzhin: Raskolnikov'un kız kardeşi Dünya ile ilgilenen zengin bir avukat. 7. sınıf bir memur ve Marfa Petrovna'nın uzak bir akrabasıdır. Mali nedenlerle Avdotya Romanovna Raskolnikova ile evlendi. Bir süre karısının erkek kardeşi Raskolnikov ile anlaşmazlık yaşadı ama bu uzun sürmedi. İlgili, bilgili, saygılı ve kibardır. Devlet memuru olmasına rağmen yazara benzer ve bilimsel hikayeleri sever.

Andrey Semyonich Lebezyatnikov: Ruzhin'in ütopik sosyalist ve feminist oda arkadaşı.

Alyona Ivanovna: Para biriktiren ve müşterilere karşı acımasız olan şüpheci bir tefeci. Kocasının ölümünden sonra kız kardeşi Livazheta Ivanovna ile evde yaşıyor. Genellikle insanlar ondan şikayet eder. Çünkü borç vadesi geldiğinde rehincinin eşyalarına hemen el koyar. Bu özelliği nedeniyle, onu kitabın başlarında öldüren Raskolnikov için bir hedeftir.

Lizaveta Ivanovna: Alyona'nın sakat, masum ve itaatkar üvey kız kardeşidir. Kız kardeşi Alena Ivanovna tarafından işkence görüyor. Raskolnikov'un Alena'yı öldürmesinden kısa bir süre sonra eve gelen Raskolnikov, cinayete tanık olduktan sonra onu öldürür. Lizaveta, Sonya'nın da arkadaşıydı.

Zosimov: Razumikhin'in bir arkadaşı ve Raskolnikov'dan sorumlu doktor.

Nastasya Petrovna: Aşçının tek hizmetçisi ve ev hanımı. Konuşkan köylü kadın.

Nikodim Fomic: Karakol Komiseri.

Ilya Petrovich Poroh: Polis memuru ve Fomich'in asistanı.

Yorumlar