Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar Kitabı Analizi

 

Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar Kitabı Analizi

Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar Kitabı Analizi

Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay'ın 1974 yılında yazdığı Türk romanıdır. Türk edebiyatında önemli bir eser haline gelen roman, riskli oyunlara giriştikten sonra hayatları değişen üç kişinin hikâyesini anlatır. Atay, bu çalışmasıyla daha önce görülmemiş felsefi ve varoluşçu fikirleri kamuoyuna tanıttı. Bu sayede okuyucularda kendileri hakkında bir farkındalık uyandırmış ve hayatın anlamı hakkında sorular sormaya başlamıştır. Tehlikeli Oyunlar, konusu ve anlatım akışıyla okurları için düşündürücü bir deneyim sunmanın yanı sıra 70'ler Türkiye'sinin toplumsal yapısına dair iç görüler sunuyor.

Tehlikeli Oyunlar, modern Türk edebiyatının en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilen Oğuz Atay'ın klasikleşmiş bir romanıdır. Bu büyüleyici hikâye, okuyuculara toplumun yıkıcı doğası ve normları hakkında bir fikir veriyor. Atay, bu zamansız klasik aracılığıyla, zamanı ve kültürü aşan çok çeşitli temaları yakalamayı başardı. Tehlikeli Oyunlar, özgürlük ve kendi kaderini tayin etme, kendini dönüştürme ihtiyacı, ailevi ilişkilerle ilgili sorular ve daha pek çok konuyu araştırıyor. Kahramanların iç ruhlarına heyecan verici bir yolculuk sağlar ve okuyucuların karakterlerle hem anlamlı hem de dokunaklı şekillerde bağlantı kurmasına olanak tanır.

Oğuz Atay-Tehlikeli Oyunlar Kitabı Arka Kapak Bilgisi

Kişinin kendiyle savaşmasını ve yenmesini, kendini dönüştürmesini hayati bir sorun olarak algılamaya çağıran, çarpıcı ve sarsıcı bir roman. Romanın başkişisi Hikmet Benol, toplumdaki yoğun kargaşanın temelinde yatan gerçekliği araştırırken, gerçeklerle içtenlikle ilgilenmenin toplumu yönetenlerce tehlikeli görüldüğünü seziyor ve ‘oyun oynuyormuş gibi’ ilgilenmenin ve yaşamanın yollarını araştırıyor. Ve hem ‘tehlikeli’ hem de ‘oyunla dolu bir yolda gidebileceği son noktaya kadar ilerliyor…

 

Oğuz Atay Tehlikeli Oyunlar Kitabı Konusu

Romanın dört ana bölümü, Hikmetin Hayatı, Düşleri, Hayattan Uzaklaşması ve hikâyesidir. Kitap ortada kalmış bir insanı anlatıyor. Sayfalar arasında sıkışıp kalmış bir adamı, üç katlı bir evin ortasında kalmış bir adamı, sevgi ve bilge isimli iki kadının arasında kalmış bir adamı, tüm insanlığa öfkeli ve iyileşmek isteyen bir adamı konu alıyor. .

Hikmet yatakta kendini ve hayatını düşünmeye başlar. Eşimden ayrıyım ve yeni bir hayata başlamaya çalışıyorum. Nurhayat Hanım, Hikmet'in komşusudur. Orduda oğlunun mektuplarını Hikmet'e okutup cevaplattı. Hikmet oyunlar yapar. Askerde olan bir gence Hidayet adı verilir ve Hikmet ona mektup yazar. Hikmet Nurhayat, oğlunun ödevlerine yardım ediyor. Hikmet, bu görevler sırasında yaşadığı ülkeye yönelik alaycı eleştirilerde bulunur.

Hikmet zaman zaman karısı Sevgi'nin hatalarını ve hayatındaki yanlışları düşünür. Selim, annesinin ölümünden sonra eşi Sevgi'ye destek olmuştur. Sevgi'nin dostluğu yüzünden Hikmet'ten ayrılır. Hikmet, insanlığa her konuda yol gösteren bir ansiklopedi yazmak istiyor. Romanın sonunda Hikmet, "Büyük Oyun" adlı bir oyunun hayalini kurar, "Ruh Proletaryası" sınıfını yaratır ve ezilenleri bu sınıfta toplar. Başkalarının oynamasını desteklemiyor. Bu oyunlarda kişiliği ikiye ayrılan Hikmet daha sonra intihar eder.

Olay, Hikmet Benol karakteri etrafında gelişiyor. Oyunun konusu, Atay edebiyatının etkili kişiliklerinden biridir ve tüm romana hâkimdir. Hikmet bunu fanteziler, rüyalar şeklinde genişletir ve bazı yerlerde gerçekle hayal karışır. Zaman zaman olayları gerçeküstü veya gerçek dışı olarak tanımlar. Sonra gerçek ortaya çıkıyor. Önce gerçek söylenir ve sonra olaylar bilgeliğin arzu ettiği şekilde yeniden anlatılabilir.

Atay, romanlarının ana karakterlerini olumsuz tipler olarak tasvir etmiştir.

Tehlikeli Oyunlar Kitabı Karakterleri

Hikmet Benol: Romanın başkahramanıdır. Hayatın yetmediğini hisseden biridir. Romanın sonunda intihar eder. Hayata tutunamayan bir kişiliktir. Geri bildirimlere dayanarak hayatı hakkında bir fikir muhasebesi kuran kişiliktir.

Sevgi: Hikmet Benol ile tanışırlar ve birbirlerine âşık olurlar. Bir süre sonra evlenirler ve çok mutlu olurlar. Daha sonra bu mutlulukları uzun sürmez ve sevgi, onları birbirine bağlayan mutluluklarını aşklarını farklı kişiliğe bürünerek sonrasında ayrılmalarına neden olan bir sorun haline dönüşen kişilik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilge: Sevgi ve kitabın başkarakteri olan Hikmet Benol’un yakın arkadaşıdır. Aynı zamanda Hikmet Benol ile sonradan ilişki yaşayan bir karakter olmuştur.

Albay Hüsamettin Tambay: Hikmet Benol'un kendi derdini anlatarak dertleşip konuştuğu bir karakterdir.

Nurhayat Hanım: Dul ve Hikmet'in komşusudur. Hikmet, askerdeki oğluna mektupları okuyup yeniden yazmasına yardım etmektedir.

Selim: Hikmet ve Sevgi'nin ortak bir arkadaşı olarak karakterize edilmiştir.

Yorumlar