Jose Mauro De Vasconcelo’in Şeker Portakalı Kitabı Analizi

Jose Mauro De Vasconcelo’in Şeker Portakalı Kitabı Analizi
Jose Mauro De Vasconcelo’in Şeker Portakalı Kitabı Analizi

Şeker Portakalı (Portekizce orijinal adı: Meu Pé de Laranja Lima), Brezilyalı yazar José Mauro de Vasconcelos tarafından 1968'de yazılmış, dünyayı fetheden bir tiyatro ve çocuk romanıdır.  Roman, beş yaşındaki Zeze'nin hikâyesini anlatır. . Brezilya, Minas Gerais'de hayal gücünü çok geliştiren fakir bir aileden. Bu kitabın orijinal dili Portekizcedir, 16 dile çevrilmiştir ve yazar, çocukluğundan izler taşıyan bu kitabı yazmasının 12 gün sürdüğünü iddia etmektedir. Bu romandan "Despertarem el sol" ve "Delifişek" adlı bir dizi kitap çıkıyor. 2012 yılında Brezilyalı yönetmen Marcos Bernstein romanı bir filme uyarladı. Portakal Şekeri dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biridir.

Şeker Portakalı Kitap Özeti

Fakir bir ailenin beş yaşındaki oğlu Zeze ortalığı karıştırmayı ve tüm mahalleyi rahatsız etmeyi seven bir çocuktur. Herkes onun "şeytanın oğlu" olduğunu söyledi. Zeze, yaramaz olmasının yanı sıra, vahşi bir hayal gücüne sahip, kendi kendine okumayı öğretecek kadar zeki ve onu neşelendirmek için öğretmenine her gün bir çiçek gönderecek kadar duygusal bir çocuktur. Küçük yaşta okula başlayan Zeze, okulda çalışkan ve başarılı bir öğrenci oldu ancak sokağa fırladı. Sadece kız kardeşi ve öğretmeni onun yaramazlığına sempati duydu. Ailesi yeni bir mahalleye taşındığında Zeze üzülür ve yeni evlerinin bahçesinde bir portakal ağacıyla arkadaş olur. Minguinho'yu çağıran şekerli portakal ağacıyla konuşuyor ve mutlu günlerde Xururuca'yı arıyor. Zeze, Xiaoshu'ya gün boyunca neler yaptığını ve rüyalarını anlatır.

Noel yaklaşırken Zeze, bir hediye beklerken ayakkabılarını kapının dışında bırakır, ancak babası işsizdir ve onun hediyelerini alamayacak kadar fakirdir. Babasını üzdüğünü anlayınca tövbe etti. Babasına hediye almanın verdiği zararı telafi etmek için parlak ayakkabı yoluna girdi ve sonunda babasına hediye olarak filtre sigara alacak kadar para kazandı.

Zez'in yaramazlıklarından biri, şehirdeki en ateşli ve havalı arabaların arkasına geçmektir. İlk denemesinde başarısız oldu ve Portekizli sahibi Manuel Valaderes tarafından mağlup edildi. Bundan sonra, Portekizce dizininde gizlendi. Ancak bir gün Portekizli Manuel, onun okula topallayarak gittiğini ve kötü davranışlarından dolayı kendine zarar verdiğini fark ederek onu arabasına bindirip eczaneye götürdü; Limonata ve kurabiye aldı. Zeze ve Portekizli arkadaş oldular ve birlikte kaldılar. Bunu babasının üniforması olarak görüyor.

Zeze, bir sokak şarkıcısı olan Bay Arevaldo ile tanıştığında, onun yanında sokakta şarkı söylemeye başlar. Zeze’nin babası, sözlerin müstehcen (kaba) olduğunu düşündüğü için Bay Arevaldo ile görüşmesini yasaklıyor. Zeze’yi bir gün babasına şarkı söylemeye karar verir ve kendisini kemerle döven Bay Arevaldo'dan öğrendiği bir şarkıyı söyler. Dayaktan sonra Zeze, artık babasının oğlu değil, Portekizli olmak istediğini söyledi.

Zeze, yaramazlık yaptığı için ailesi tarafından düzenli olarak dövüldü ve kız kardeşi Jandira ve erkek kardeşi Totoka tarafından o kadar kötü dövüldü ki evden çıkamadı. Zez bu süreçte işkence gördü ve ölmek istedi. İyileşip Portekizlilerle tanıştığında fikri onlara açıkladı ama Portekizliler onu ikna etti.

Zeze, Portekizli'nin bir gün okuldayken trafik kazası geçirdiğini öğrenince sokaktan atlayarak intihar eder. Kaza haberi Zeze’nin hayatındaki tüm neşeyi yerle bir etti. Manuel de Portekiz öldü. Aynı zamanda yol yapım çalışmaları nedeniyle parkın portakal ağaçlarının kesildiğine dair söylentiler var. Zeze, araya giren bu ağrılara dayanamadı ve hastalandı. Kasaba halkı, iyileşmekte olan Zeze’yi görmeye gelir. Ama sadece şeker kamkat ile konuşur. Zamanla Zeze iyileşir ve babası bir iş bulur. Ancak Zeze’nin çocukluğu ölmüştür ve kalbi iyileştirilemez...

Şeker Portakalı Kitabı Konusu Nedir? Şeker Portakalı Kitabı Ana Teması Nedir?

Acıyı keşfeden bir çocuğun hikayesi (kitap kapağından)

Şeker Portakalı romanı, yazarın kendi deyimiyle "bir gün acıyla karşılaşan küçük bir çocuğun hikâyesidir." Ailesinin sürekli baskısı altında kalan ve onlardan beklediği sevgi ve şefkati göremeyen Zeze, başka insanlardan ve varlıklardan aradığı sevgiyi bulmak için yola çıkar. Gerçek dünyadan kopuk ve bir rüyada yaşayan Zeze, yaramaz, huzursuz, zeki ve duygusal bir çocuktur. Ailede görmediği başka şeylerde sevgi ve ilgi aramaya ve bulmaya başlar. Ancak hayatında eksik olan bir şeyler vardı.

Şeker Portakalı Kitabının Anafikri:

Şu dünyadaki her çocuk sevgiye ve ilgiye muhtaçtır. Ne nedenle olursa olsun aradığı sevgiyi ve ilgiyi bulamayan çocuk bu sevgiyi eğer ki ailesinde görmez ise sevgi ve ilgiyi başka yerde arayıp bulacaktır.  Ama bu şekilde büyüyen çocuklar, ileriki yıllarda da çevresi ile uyumsuz olacak, insani ilişkilerde de mutlaka zorluklar çekecektir.

Yorumlar