En Çok Satan Kitaplar'dan Stefan Zweig-Ay Işığı Sokağı

En Çok Satan Kitaplar'dan Stefan Zweig-Ay Işığı Sokağı


"Satranç" isimli kısa öykü kitabı ile ülkemizde popüler hale gelen ve oldukça da etkili bir yazar olan Stefan Zweig ,eşsiz bir eseri olan "Ay Işığı Sokağı" ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. En çok satan kitaplar kategorisinde yerini koruyan etkili bir yazar.

Stefan Zweig Kimdir?


Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 yılında Viyana’da doğmuş ve edebiyat ile çok küçük yaşta tanışan önemli yazarlardandır. Çok küçük yaşlarda edebiyat ile tanışan Zweig, bu alanda üst düzey eğitimler alarak kendini daha da geliştirmiştir.

Başlangıçta şiirle ilgilenen yazar, büyük ölçüde Prag doğumlu büyük Alman şair Rainer Maria Rilke’den etkilenmişti. Charles Baudelaire’nin ve Verlaine’nin şiir çevirilerini Almancaya kazandıran Zweig, daha sonra Güney Asya’ya ve Amerika kıtasındaki birçok ülkeyi gezdi.

Stefan Zweig kitapları birçok türde kendilerinden söz ettirmektedir. Zweig; öykü, roman, ve tiyatro oyunu dışında biyografi ve deneme kitapları da yazdı. Stefan Zweig eserleri arasında ayrıcalıklı bir konumda olan biyografilerde yazar; edebiyat, felsefe ve siyaset alanında öne çıkan isimlerin hayatını kaleme aldı. Bu biyografiler arasında “Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski”; “Kendi İçindeki Şeytanla Savaşanlar: Hölderlin, Kleist, Nietzsche”; Marie Antoinette, Magellan, Amerigo, Fouche, Erasmus, Stendahl eserleri dikkat çekmektedir.

Stefan Zweig sözleri yazarın etkileyici edebiyatını, son yıllardaki karamsarlığını ve savaşlara ve aşırılıklara karşı yaşatmak istediği tepkisini belirtir.

“Birisi barışı başlatmalı tıpkı savaşı başlattığı gibi.”

“Beklemek... Bir saniyede bir insan ölebilir, bir yazgı belli olabilir, bir dünya yıkılabilirdi...”

“Yeryüzünde beni sorgulamayan, bana işkence yapmayan insan var mıydı gerçekten?”

Ay Işığı Sokağı Kitap Tanıtım Yazısı

Fransa’nın bir liman kentinin denizci mahallesinde gezinirken duyduğu arya söyleyen sesi izleyerek tanımadığı insanların marazi hayatlarına dalan bir gezgin; patronuna kölece bağlılığı yüzünden korkunç bir eyleme sürüklenen karanlık, itici ve yabani bir hizmetçi; 1810 yılında İspanya’daki savaşta yaralanan, düşman bir ülkede amansız bir hayatta kalma mücadelesine girişen bir Fransız albay; 1918 yılının bir yaz gecesi Leman gölünde bulunup kurtarılan, ancak sonra yüreğini kavuran yurt özlemine yenik düşen bir Rus savaş esiri; yaşıtları üniversiteye giderken hâlâ liseye devam eden avare bir gencin öğretmeninin otoritesine isyan ettikten sonra ödediği ağır bedel. Zweig bu öykülerde insanı insanlıktan çıkarıp en uç noktalara sürükleyen deneyimlerin izini sürerken, okuru da ister istemez karakterlerinin ruh çalkantılarının içine çekiyor…


Yorumlar

  1. Stefan Zweig etkili bir kalem ülkemizde de bunu ortaya koyması çok zaman almadı

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder