En Çok Okunan Kitap: "Gabriel García Márquez-Kırmızı Pazartesi"


Kırmızı Pazartesi Kitabı


Gabriel García Márquez'in 1982 Nobel Edebiyat Ödülü alan romanı. Roman, 1 Mayıs 1981'de İspanya, Meksika, Kolombiya ve Arjantin'de yayımlandı. Tüm dünyada en çok okunan kitaplar listesinde yerini aldı.

Kırmızı Pazartesi kitabı adında da anlaşılacağı gibi bir aksiyon ve polisiye bir türde ele alınmış bir eserdir. Kolombiya’da işlenen gerçek bir cinayeti anlatmaktadır. Roman'ın ilk cümlesi ile yazar kimin ne zaman öldürüleceğini açıklar. Sorgulama/mülakat tekniği ile yazılmış bu kısa romanda sadece okuyucu değil, tüm kasaba ahalisi de kimin ne zaman öldürüleceğini önceden bilmektedir. Marquez, çocukluğunu geçirdiği kasabada gerçekleşmiş bir namus cinayetini konu alıyor.

 

Kırmızı Pazartesi Kitap Açıklaması

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez'in 1981'de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiya’da hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roman. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayet olayını aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin portresini de çiziyor. Böylece, sonuna dek ilgiyle okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz roman, bir toplumsal ruh çözümü niteliği de kazanmış oluyor.

Kırmızı Pazartesi Kitap Yazarı Hakkında

Gabriel García Márquez, 1927-2014 yıllarında yaşamış Kolombiyalı roman, hikâye yazarıdır.  20,Yüzyılın önemli yazarlarındandır. En çok okunan bir yazar profiline sahiptir.

1972'de Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'nü ve 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

2015 yılında The Washington Post'un bulduğu arşivlere göre FBI’ının 24 yıl boyunca takibe aldığı bir yazardır.

Takibin asıl sebebinin Marquez ‘in Kübalı haber ajansı Prensa Latina'nın kuruluşuna yardımcı olması, olduğu söyleniyor. Marquez ‘in 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü almasına rağmen, 3 yıl daha takip edildiği bildirildi.

 

Yorumlar


  1. EN ÇOK OKUNAN KITAP
    GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
    GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ KITAPLARI
    KIRMIZI
    KIRMIZI PAZARTESI
    KIRMIZI PAZARTESI FILM
    KIRMIZI PAZARTESI KONUSU
    KIRMIZI PAZARTESI ÖZET
    KIRMIZI PAZARTESI PDF

    YanıtlaSil

Yorum Gönder